گوش و سیستم شنوایی

ساخت وبلاگ

گوش و سیستم شنوایی از چند بخش مختلف تشکیل شده است که هر یک از این بخش ها نقش متفاوتی را در شنیدن و حفظ تعادل بر عهده دارند.این بخش ها عبارتند از  : 1. گوش خارجی : که مسئول جمع آوری و انتقال صوت به سمت پرده گوش و کمک به جهت یابی می باشد.

2. گوش میانی : وظیفه انتقال صوت از هوا (گوش خارجی) به مایع (گوش داخلی) را بر عهده دارد.

3.گوش داخلی : این بخش از سیستم شنوایی سیگنال صوتی را به سیگنال الکتریکی (عصبی) تبدیل کرده و به مراکز عصبی شنوایی منتقل می کند.

4.کورتکس شنوایی : وظیفه پردازش و درک اطلاعات صوتی ارسال شده از گوش و مراکز شنوایی ساقه مغز و تالاموس را بر عهده دارد.

اختلال عملکردی یا ساختاری در هریک از بخش های سیستم شنوایی و تعادل منجر به ایجاد مشکلات و علائم خاصی می گردد.بسته به محل اختلال نوع و میزان کم شنوایی نیز متفاوت خواهد بود.کم شنوایی انتقالی در پی درگیری گوش خارجی و یا میانی،کم شنوایی حسی عصبی در پی در گیری گوش داخلی و عصب شنوایی و کم شنوایی آمیخته در پی درگیری گوش خارجی و یا میانی و هم چنین گوش داخلی ایجاد می گردد.

از جمله مشکلات شنوایی شایع  می توان به پیرگوشی(کم شنوایی ناشی از افزایش سن)،کم شنوایی ناشی از نویز،عفونت گوش خارجی و میانی،وزوز گوش،سرگیجه و عدم تعادل و .... اشاره کرد.

پیرگوشی یکی از شایع ترین مشکلات سالمندان می باشد.مطالعات نشان می دهد که 90 درصد افراد بالای 80 سال مبتلا به پیرگوشی می باشند.پیرگوشی نوعی کم شنوایی است که با بالا رفتن سن ایجاد می شود. برخی ازعلائم این نوع کم شنوایی عبارتند از :شنیدن اصوات بصورت ناواضح و در نتیجه مشکل در درک گفتار،مشکل در تمایز صداهای زیر مانند"س" و "ش"،مشکل در درک گفتار در محیط های پر سروصدا.

 

وزوز گوش یکی از شایع ترین مشکلات افراد مراجعه کننده به کلینیک های شنوایی شناسی و گوش،حلق و بینی در سراسر دنیا می باشد.آمارها نشان می دهد که 15 درصد از کل جمعیت جهان دچار وزوز گوش می باشند.وزوز گوش به معنای درک و دریافت صدایی در گوش یا سر فرد می باشد که این صدا هیچ منبع خارجی نداشته و عموما تنها توسط فرد قابل شنیدن می باشد.علت ایجاد وزوز ناشناخته بوده و بنابراین درمان قطعی و مشخصی برای آن وجود ندارد.تیم توانبخشی وزوز برای کاهش آزاردهندگی و علائم روانشناختی وزوز راهکارهای مدیریتی مختلفی را ارائه می دهند.

در مواردیکه وزوز گوش همراه با درجاتی از کم شنوایی باشد،استفاده از سمعک مناسب و مجهز به سیستم پوشانندگی وزوز گوش ،معمولا روش موثری برای مدیریت و تسکین وزوز خواهد بود.

کم شنوایی ناشی از نویز یک نوع کم شنوایی حسی عصبی می باشد که به دنبال قرارگیری در معرض یک صدای بسیار بلند مانند انفجار و یا قرارگیری طولانی مدت در معرض یک سری صداهای بلند ایجاد می گردد.برای پیشگیری از این نوع کم شنوایی استفاده از محافظ های شنوایی،بهترین روش می باشد.

در صورت ابتلا به هر یک از مشکلات شنوایی،مراجعه به یک شنوایی شناس ضروری می باشد.متخصص شنوایی ارزیابی های شنوایی لازم را انجام داده و با توجه به نتایج ارزیابی های انجام شده بهترین گزینه را برای مدیریت و درمان انتخاب خواهد کرد. آزمون های شنوایی مختلفی برای ارزیابی شنوایی وجود دارد که با توجه به سن و علت مراجعه فرد متفاوت می باشد.برای  ارزیابی شنوایی نوزادان که قادر به همکاری فعال در تست های شنوایی نیستند،از آزمون های الکتروفیزیولوژیک استفاده می شود.برخی از این آزمون ها عبارتند از OAE : که وضعیت سلامت سلول های حسی حلزون گوش را مورد بررسی قرار داده و در صورت وجود کم شنوایی حتی در محدوده ملایم،اطلاعات مفیدی را در اختیار می گذارد و نیز آزمون ABR : که پاسخ های شنیداری ساقه مغز را بررسی کرده وسلامت مسیر عصبی شنوایی را از عصب گوش تا ساقه مغز می آزماید. از آنجاییکه بزرگسالان و کودکان قادر به همکاری فعال در پاسخ به ارزیابی های شنوایی می باشند،استفاده از روش های رفتاری برای ارزیابی شنوایی آن ها اولویت دارد.پایه ای ترین روش استاندارد برای ارزیابی شنوایی در بزرگسالان ادیومتری تون خالص می باشد که با استفاده از آن شدت و نوع کم شنوایی فرد مشخص می گردد.  

 

 ازجمله گزینه های مدیریتی و درمانی برای بسیاری از مشکلات شنوایی از جمله پیرگوشی،کم شنوایی ناشی از نویز،وزوز گوش و ...استفاده از سمعک می باشد.سمعک وسیله ای برای کمک به رفع مشکلات شنوایی و ارتباطی افراد کم شنوا می باشد.سمعک بایستی از سوی شنوایی شناس تجویز گردد.سمعک در واقع یک وسیله الکترونیکی کوچک است که با تقویت صداهای محیط برای فرد کم شنوا،امکان شنوایی بهتر را فراهم می کند.امروزه سمعک ها در سایزها و تکنولوژی های مختلف به بازار عرضه می گردند.سمعک های کمپانی بلتون با دارا بودن ویژگی ها و تکنولوژی های پیشرفته کمک شایانی به افراد کم شنوا در جهت رفع نیازهای شنیداری و ارتباطی آن ها می کند.از جمله ویژگی های سمعک های بلتون می توان به ضدآب بودن همه سمعک ها به واسطه پوشش نانو روی تمامی قطعات سمعک، تکنولوژی پیشرفته جهت داری،قدرت و بهره بسیار بالای سمعک در سایزهای مختلف،پیشرفته ترین تکنولوژی وایرلس در سمعک ها و امکان ارتباط بی سیم سمعک با گوشی همراه و وسایل جانبی ،مجهز بودن به تکنولوژی پوشانندگی وزوز برای افرادی که مبتلا به وزوز می باشند ،خدمات پس از فروش و گارانتی سمعک ها و ...می توان اشاره کرد.

 

انواع سمعک نامرئی...
ما را در سایت انواع سمعک نامرئی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : clinicsayeh بازدید : 91 تاريخ : چهارشنبه 19 دی 1397 ساعت: 18:31